Manueeltherapie

Manueeltherapie is een specialisatie opleiding die je na de basisopleiding voor fysiotherapie kunt doen. Dit is een opleiding waarbij je in 3 of 4 jaar specifieke kennis en behandeltechnieken opdoet welke gericht zijn op het verhelpen van aandoeningen van de wervelkolom maar ook alle andere gewrichten in het lichaam. Het uitgangspunt is het verhelpen van functiestoornissen van één of meerdere gewrichten. Dit gebeurt door middel van specifieke mobilisatietechnieken. Het doel is om de functie van de gewrichten te optimaliseren waardoor klachten in bijvoorbeeld de omliggende spieren en het kapselbandapparaat verdwijnen of gaan herstellen en het bewegen beter gaat. Het resultaat is direct merkbaar.
In Nederland heb je verschillende manueeltherapie opleidingen. De opleiding die ik heb gedaan is de methode van der Bijl/Utrecht. De harde manipulatieve technieken die in andere stromingen worden gebruikt, worden niet gebruikt bij deze methode (dus geen kraken). Dit is een methode die als basis meer uitgaat van de functie van gewrichten in plaats van de stand. Daarnaast staat bij deze methode de samenhang van het hele lichaam en alle bewegingsketens centraal.
Vervolgens heb ik ook de Masteropleiding voor manueeltherapie met goed gevolg afgerond. Dit is een 2 jarige opleiding om de manueeltherapie naar een academisch niveau te tillen.
Het is van groot belang dat wanneer de gewrichtsfuncties optimaal zijn je dit laat beklijven door het effect te ondersteunen of versterken door middel van houdings- en oefentherapie. Daarom wordt manueeltherapie vaak gevolgd of ondersteund door actieve aanpak in de oefenzaal of door middel van huiswerkoefeningen.
Indicaties voor manueeltherapie zijn onder andere:
Rugklachten hoog in de rug, met of zonder rib- en/of borstpijn
Hoofd- en nekpijn
Nek/schouderklachten met of zonder uitstraling in de arm
Lage rugklachten met of zonder uitstraling in bil/been
Bepaalde vormen van duizeligheid
Kaaklachten/aangezichtsproblematiek
Bepaalde vormen van tinnitis
Hand- of voetklachten
Heup- en knieklachten
Rugklachten hoog in de rug, met of
zonder rib- en/of borstpijn
Hoofd- en nekpijn
Nek/schouderklachten met of zonder
uitstraling in de arm
Lage rugklachten met of zonder
uitstraling in bil/been
Bepaalde vormen van duizeligheid
Kaaklachten/aangezichtsproblematiek
Bepaalde vormen van tinnitis
Hand- of voetklachten
Heup- en knieklachten
 
in 't Centrum
Driehuizerkerkweg 93
Driehuis
06 44 77 88 09
rita@fysiotherapie-bewust.nl
IBAN NL13RABO0317634372
Zorgkaart Nederland
Buitenhof Fysiotherapie op Twitter
06  44 77 88 09
Praktijkgevevens:

BIG registratienr 29034472604