Dry needling

Dry needling is een redelijk jonge, erkende (sinds 2006) behandelmethode die is komen overwaaien vanuit Canada. Door middel van een (droge; geen vloeistof) acupunctuurnaald worden er specifieke punten (triggerpoints) in de spier aangeprikt om daardoor op een snelle en langdurige manier de spier te ontspannen. Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur omdat bij deze behandelmethode de spieren kortdurend worden aangeprikt en is het geen energiebehandeling wat acupunctuur wel is, en het is geen alternatieve geneeswijze.

Een triggerpoint is een soort lokale verkramping in een spier die naast lokale drukpijn ook vaak in een specifiek bij de spier behorend gebied pijn veroorzaakt.
Tijdens de behandeling zoek ik naar deze triggerpoints omdat ze de oorzaak van de pijnklachten kunnen zijn.
Tijdens de behandeling kan u een aanspanning/verkramping van de spier (twitch) voelen, maar ook een drukgevoel, lokale of uitstralingspijn kan voorkomen.

Na de behandeling kan er naast een beurs gevoel ook een lokale (spierpijn gevoel) of algehele vermoeidheid optreden. In sommige gevallen ontstaat er een kleine blauwe plek. Deze reacties zijn per individu verschillend, maar herstellen over het algemeen binnen 48 uur. Van belang is dat u na de behandeling veel water drinkt, rekt, niet aan overmatige krachtbelasting doet en zo normaal mogelijk beweegt.
Triggerpoint behandeling gebruik ik meestal als onderdeel van een behandeling om een effect te ondersteunen of mogelijk te maken, maar bijna nooit op zichzelf staand.
Naast Dry needling behandel ik triggerpoints ook wel met fricties (massage techniek) of met de pointer (elektrische acupunctuurnaald).

Triggerpoints kunnen zich uiten in:
Pijn/stijfheid lokaal of op afstand (referred pain)
Bewegingsbeperking in bijbehorende gewrichten
Verminderde kracht van de betrokken spier
Pijnontwijkend gedrag
Tintelingen in armen/benen/hoofd
Kaak- en/of tandpijn
Er bestaan steeds meer opleidingen voor Dry needling. Ik heb mijn opleiding gedaan in Domburg bij een uit Canada komende leraar met zeer veel kennis en ervaring. Dit is een van de twee meest gewaardeerde opleidingen in Nederland. Wanneer je alle cursussen hebt volbracht ben je Master. Ik heb alle opleidingen die er beschikbaar zijn gedaan waardoor ik gemachtigd ben om alle mogelijke spieren in het lichaam op een verantwoorde manier te mogen prikken.
Pijn/stijfheid lokaal of op afstand
(referred pain)
Bewegingsbeperking in bijbehorende
gewrichten
Verminderde kracht van de betrokken
spier
Pijnontwijkend gedrag
Tintelingen in armen/benen/hoofd
Kaak- en/of tandpijn
 
in 't Centrum
Driehuizerkerkweg 93
Driehuis
06 44 77 88 09
rita@fysiotherapie-bewust.nl
IBAN NL13RABO0317634372
Zorgkaart Nederland
Buitenhof Fysiotherapie op Twitter
06  44 77 88 09
Praktijkgevevens:

BIG registratienr 29034472604